Zadania specjalne nr 6 – zach臋camy do wykonania eksperyment贸w 馃挧馃挧馃挧

Eksperyment nr 1
Rozpu艣ci si臋 czy nie?
Potrzebne b臋d膮: s贸l, cukier, kakao, kawa, ry偶, piasek, 6 szklanek, woda

Nape艂nij szklanki wod膮 (nie do pe艂na).
Kolejno wrzu膰 do ka偶dej po 1 艂y偶eczce wymienionych substancji.
Zamieszaj i obserwuj co si臋 dzieje.
S贸l i cukier rozpuszcz膮 si臋, pozosta艂e substancje osi膮d膮 na dnie, a w czasie mieszania b臋d膮 si臋 unosi膰. Dlaczego?

S贸l i cukier rozpuszczaj膮 si臋, to znaczy, 偶e cz膮steczki wody wnikaj膮 pomi臋dzy cz膮steczki cukru lub soli. Cz膮steczki wody nie mog膮 przenikn膮膰 mi臋dzy cz膮steczki kawy, kakao, ry偶u, czy piasku. Te substancje nie rozpuszczaj膮 si臋 w wodzie. Tworz膮 zawiesin臋, kt贸rej drobiny osadzaj膮 si臋 na dnie pod wp艂ywem si艂y grawitacji.

Eksperyment nr 2 S艂odkie – nies艂odkie

Potrzebne b膮d膮: cukier, woda, garnuszek z pokrywk膮, kuchenka

Zmieszaj wod臋 z cukrem (mo偶na wykorzysta膰 mieszanin臋 z poprzedniego
do艣wiadczenia).
Spr贸buj, jak smakuje.
Podgrzej roztw贸r.
Gdy zacznie si臋 unosi膰 para, przytrzymaj nad ni膮 zimn膮 艂y偶k臋.
Gdy 艂y偶ka ostygnie – sprtawd藕 jaki ma smak znajduj膮ca si臋 na niej ciecz.
Woda osadzona na 艂y偶ce nie b臋dzie s艂odka. Dlaczego?

Pod wp艂ywem temperatury woda paruje, a para skrapla si臋 na ch艂odnym metalu 艂y偶ki. Woda nie jest s艂odka, poniewa偶 cz膮steczki cukru pozostaj膮 w grarnku, nie unosz膮 si臋. Gdyby艣my nasz roztw贸r gotowali odpowiednio d艂ugo (lub pozostawili do odparowania), na dnie garnuszka zostanie w ko艅cu sam cukier.

Eksperyment nr 3 鈥濪ziwne jajka鈥

Materia艂y: 2 surowe jajka, ocet, woda, 2 szklanki

Wykonanie:

W艂o偶y膰 po jednym surowym jajku do szklanki. Do jednej wla膰 ocet, do drugiej wod臋, tak aby ka偶de jajko by艂o ca艂e zanurzone.

Moczy膰 jajka przez oko艂o 24 godziny i obserwowa膰, co si臋 dzieje w obu szklankach.

Przed obserwacj膮 dzieci mog膮 pr贸bowa膰 odpowiedzie膰 na pytanie:

Dzieci stawiaj膮 hipotezy: 鈥瀦atonie, b臋dzie p艂ywa艂o, zrobi si臋 mi臋kkie, p臋knie …鈥, maj膮 r贸偶ne pomys艂y. Wyja艣niamy, 偶e odpowied藕 poznamy na drugi dzie艅 a do tego czasu b臋dziemy obserwowa膰 co dzieje si臋 w obu szklankach.

Po up艂ywie 24 godzin nale偶y ostro偶nie wyj膮膰 oba jajka ze szklanek, umy膰 je pod bie偶膮c膮 wod膮 i wzi膮膰 do r臋ki.

Teraz:

– lekko 艣ciskamy lub delikatnie odbijamy jajka od sto艂u

– spogl膮damy przez ka偶de jajko pod 艣wiat艂o

Obserwacja – pytania do dzieci:

1. Co si臋 dzia艂o w szklance z jajkiem i octem, a co w szklance z jajkiem i wod膮? (w occie pojawi艂y si臋 p臋cherzyki gazu i „zabrudzenia”)

2. Co si臋 sta艂o po 24 godzinach ze skorupk膮 jajka zanurzonego w occie, a co ze skorupk膮 jajka zanurzonego w wodzie? Jakie s膮 one teraz?

3. Przez kt贸re jajko mo偶na zajrze膰 do wn臋trza?

4. Czy zanurzenie jajka w wodzie lub occie zniszczy艂o bia艂ko lub 偶贸艂tko jajka?

Obserwacje:

1. Jajko wyj臋te z octu

– Na powierzchni jajka zanurzonego w occie tworz膮 si臋 p臋cherzyki gazu, kt贸rych liczba ro艣nie z czasem. (to ocet reaguje z wapniem ze skorupki jajka, w wyniku reakcji wydziela si臋 gaz-dwutlenek w臋gla).

– Skorupka „schodzi” z jajka, a jej kawa艂ki w postaci brunatnego osadu mog膮 p艂ywa膰 po powierzchni octu.

– Jajko wyj臋te z octu jest mi臋kkie, 鈥瀏umowate鈥 – odbija si臋 od sto艂u, mo偶emy je 艣cisn膮膰.

– Wn臋trze jajka pozostaje nietkni臋te, wida膰 偶e otoczone jest przejrzyst膮 b艂on膮, przez kt贸r膮 mo偶na zobaczy膰 偶贸艂tko i bia艂ko.

2. Jajko wyj臋te z wody

Jajko wyj臋te z wody nie zmieni艂o si臋 – jest takie samo jak by艂o wcze艣niej i dalej pokryte tward膮 i kruch膮 skorupk膮. Jajko to, gdy jest 艣ciskane czy odbijane od sto艂u p臋ka.

WYJA艢NIENIE:

– W skorupce jajka znajduje si臋 wap艅 (w臋glan wapnia), kt贸ry powoduje, 偶e jest ona twarda, sztywna i krucha.

– Podobnie – ko艣ci s膮 twarde i sztywne, bo te偶 zawieraj膮 wap艅 (fosforan wapnia).

– Woda nie rozpuszcza wapnia, dlatego w s艂oiku z czyst膮 wod膮, z jajkiem nic si臋 nie sta艂o i dalej jest twarde.

– Natomiast ocet rozpuszcza wap艅 ze skorupki. Jajko bez wapnia nie jest ju偶 twarde staje si臋 elastyczne i mi臋kkie (鈥瀏umowate鈥). W czasie gdy skorupka 鈥瀦nika鈥, pod wp艂ywem octu wydziela si臋 z niej gaz (dwutlenek w臋gla) i 鈥瀊rzydki osad鈥.

– Wn臋trze jajka pozostaje nietkni臋te, poniewa偶 pod skorupk膮 znajduje si臋 b艂ona, kt贸rej

ocet nie rozpuszcza. Chroni ona wn臋trze jajka a poniewa偶 jest p贸艂przezroczysta, wi臋c

gdy trzymamy jajko pod s艂o艅ce mo偶emy przez ni膮 zobaczy膰 bia艂ko i 偶贸艂tko.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *