Szczegóły jadłospisu dotyczące składników i alaregenów znajdują się na tablicy ogłoszeń w przedszkolu.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13.12,2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alerigię zamiszczamy wyakaz 14 alergenów – substancji i i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.
Informajce o obecności poszczególnych alergentów podawane będą w codziennym jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
Wafle ryżowe z kremem
czekoladowym z
bananów.
Alergeny: poz.1
WTOREK
Chlebek wieloziarnisty z
masłem, szynka
gotowana, sałata,
papryka, ogórek zielony,
kawa zbożowa na
mleku, herbata, arbuz.
Alergeny: poz.1,7
ŚRODA
Ciasto jogurtowe z
brzoskwinią, herbatka
ziołowa.
Alergeny: poz.1,3,7
CZWARTEK
Chlebek graham z
masłem, szynka
dziadkowa, sałata,
pomidor, rzodkiewka,
czekolada na gorąco,
herbata, brzoskwinia.
Alergeny : poz. 1,7
PIĄTEK
Chlebek staropolski z
masłem, ser żółty,
sałata, mleko, herbata,
jabłko.
Alergeny: poz.1,7