Szczegóły jadłospisu dotyczące składników i alaregenów znajdują się na tablicy ogłoszeń w przedszkolu.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13.12,2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alerigię zamiszczamy wyakaz 14 alergenów – substancji i i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.
Informajce o obecności poszczególnych alergentów podawane będą w codziennym jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
Chlebek słonecznikowy
z masłem, serek
śmietankowy z
rzodkiewką i
szczypiorkiem, kakao,
herbata, jabłko.
Alergeny: poz.1,7
WTOREK
Chlebek graham z
masłem, szynka
królewiecka, sałata,
pomidor, szczypiorek,
mleko, herbata,
gruszka.
Alergeny: poz.1,7
ŚRODA
Chlebek wieloziarnisty z
masłem, ser żółty,
dżem, kawa zbożowa na
mleku, herbata, banan.
Alergeny: poz.1,7
CZWARTEK
Chlebek mieszany z
masłem, szynka
gotowana, sałata,
papryka, ogórek,
czekolada na gorąco,
herbata, jabłko.
Alergeny : poz.1,7
PIĄTEK
Chlebek staropolski z
masłem, pasta z łososia,
kawa mleczna, herbata,
mandarynka.
Alergeny: poz.1,3,4,7