Jadłospis

Jedzonko naszych przedszkolaków

Szczegóły jadłospisu dotyczące składników i alaregenów znajdują się na tablicy ogłoszeń w przedszkolu.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13.12,2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alerigię zamiszczamy wyakaz 14 alergenów – substancji i i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.

Informajce o obecności poszczególnych alergentów podawane będą w codziennym jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

Chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbasa żywiecka, sałata, pomidor, mleko, herbata, jabłko.

Alergeny: poz.1,7

WTOREK

Chleb razowy z masłem, serek smażony naturalny, kakao, herbata, winogrono.

Alergeny: poz.1,7

ŚRODA

Kaszka z truskawkami.

Alergeny: poz.1,7

CZWARTEK

Zupa pomidorowa z makaronem, gulasz wieprzowy, kasza, surówka z buraczków i jabłka, sok owocowy.

Alergeny: poz.1,3,7,9

PIĄTEK

Chleb sojowy z masłem, pasta szpinakowa, kawa mleczna, herbata, nektarynka.

Alergeny: poz. 1,7