Jadłospis

Jedzonko naszych przedszkolaków

Szczegóły jadłospisu dotyczące składników i alaregenów znajdują się na tablicy ogłoszeń w przedszkolu.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13.12,2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alerigię zamiszczamy wyakaz 14 alergenów – substancji i i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.

Informajce o obecności poszczególnych alergentów podawane będą w codziennym jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

 

Chleb słonecznikowy z masłem, serek kremowy smażony, kawa mleczna, herbata, jabłko.

Alergeny: poz.1,7

 

WTOREK

Płatki zbożowe z mlekiem, chlebek pszenny z masłem, herbata, winogrono.

Alergeny: poz.1,7

ŚRODA

Barszcz biały, filet drobiowy w sosie z warzywami, ryż, woda z miodem i cytryną.

Alergeny: poz. 1,7,9

CZWARTEK

Chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbasa żywiecka, sałata, pomidor, czekolada na gorąco, herbata, gruszka.

Alergeny ; poz. 1,7

PIĄTEK

Zupa jarzynowa, jajko gotowane, ziemniaki puree, szpinak, woda z miodem, cytryną i miętą.

Alergeny; poz. 1,3,7,9