Szczegóły jadłospisu dotyczące składników i alaregenów znajdują się na tablicy ogłoszeń w przedszkolu.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13.12,2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alerigię zamiszczamy wyakaz 14 alergenów – substancji i i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.
Informajce o obecności poszczególnych alergentów podawane będą w codziennym jadłospisie.
PONIEDZIAŁEK
Koktajl na maślance z
truskawkami.
Alergeny: poz.7
WTOREK
Chlebek mieszany z
masłem, szynka
dziadkowa, sałata,
papryka, ogórek świeży,
kawa inka na mleku,
herbata, arbuz.
Alergeny: poz.1,7
ŚRODA
Chlebek graham z
masłem, pasta z
awokado i suszonych
pomidorów, mleko,
herbata, banan.
Alergeny: poz.1,7
CZWARTEK
Grześki, soczek w
kartoniku.
Alergeny: poz.1,3,7
PIĄTEK
Zupa z fasolki szparagowej,
pierogi leniwe z masełkiem i
serem, sok naturalny jabłkowy.
Alergeny: poz.1,3,7,9