Jadłospis

Jedzonko naszych przedszkolaków

Szczegóły jadłospisu dotyczące składników i alaregenów znajdują się na tablicy ogłoszeń w przedszkolu.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13.12,2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alerigię zamiszczamy wyakaz 14 alergenów – substancji i i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.

Informajce o obecności poszczególnych alergentów podawane będą w codziennym jadłospisie.

PONIEDZIAŁEK

Zupa koperkowa, sos boloński z mielonym drobiowym i warzywami, makaron kokardki, sok owocowy.

Alergeny: poz.1,3,7,9

WTOREK

Barszcz biały, karkówka pieczona w sosie własnym, pyzy, surówka z ogórka zielonego i koperku,  napój.

Alergeny: poz.1,3,7,9

ŚRODA

Krem z kalafiora, kiełbaska smażona z cebulką, ziemniaki, surówka szwedzka, sok owocowy.

Alergeny: poz. 1,7,9

CZWARTEK

Rosół z ryżem, gulasz wieprzowy, kasza, kapusta młoda gotowana, napój.

Alergeny: poz.1,7,9

PIĄTEK

Chleb razowy z masłem, pasta jajeczna z tuńczykiem i szczypiorkiem, mleko, herbata, kiwi.

Alergeny: poz. 1,4,7